Η Ekro ιδρύθηκε το 1952 και έκτοτε εξειδικεύεται στην παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος. Το 1988, λόγω της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της εταιρείας, χτίστηκε ένα καινούργιο σφαγείο και ένα νέο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην βιομηχανική περιοχή Apeldoorn Zuid στο Laan van Malkenschoten.

Από το 1994, η Ekro ανήκει στον Όμιλο VanDrie – τον κορυφαίο ηγέτη στην αγορά κρέατος παγκοσμίως, που έχει δραστηριότητες σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής. Η αυξημένη ζήτηση που ερχόταν από τους πελάτες για προϊόντα κρέατος χωρίς κόκαλα οδήγησε στην κατασκευή μιας νέας σύγχρονης κτιριακής εγκατάστασης το 2001. Η Ekro είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μοσχαρίσιου κρέατος στον κόσμο.

Προϊόντα Παραγωγής VanDrie

Ο Όμιλος VanDrie παράγει το δικό του μοσχαρίσιο κρέας, εκτρέφοντας τις αγελάδες σε ένα -φυσικό μεν, ελεγχόμενο δε-περιβάλλον σε μια κλειστή κάθετη μονάδα παραγωγής που ανήκει στον Όμιλο VanDrie. Τα μοσχάρια εκτρέφονται σε ομάδες ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα.

Η άριστη και προσεγμένη δομή του κρέατος καθορίζεται από την τροφή που δίνεται στα μοσχάρια, η οποία αποτελείται από γαλακτοκομικά προϊόντα που εμπεριέχουν όλες τις φυσικές διατροφικές αξίες που απαιτούνται για την διατροφή των νέων μοσχαριών. Τα νεαρά μοσχάρια ταΐζονται επίσης και με χορτονομή αραβοσίτου.

Το μοσχαρίσιο κρέας που παράγει η Ekro είναι υψηλής ποιότητας, καθώς -εκτός των άλλων- φροντίζει η εκτροφή των μοσχαριών να γίνεται με έναν φιλικό και προσεγμένο τρόπο.

Φάρμες Μοσχαριών

Τα μοσχάρια εκτρέφονται σε ομάδες σε συνεργαζόμενες φάρμες εκτροφής μοσχαριών ώστε να μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Οι ομάδες επιλέγονται προσεκτικά ανάλογα με τις συνθήκες και διαστάσεις, όπως αυτές ορίζονται στην τριμερή συμφωνία μεταξύ της Ολλανδικής κυβέρνησης, του Ολλανδικού οργανισμού προστασίας ζώων και των Ολλανδικών επιχειρήσεων. Βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας, η Ολλανδία ηγείται της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Οι ζωοπαραγωγοί παρέχουν συνεχώς επαγγελματική φροντίδα σε κάθε ζώο ξεχωριστά. Οι παραγωγοί υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο από τους σχετικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ο σύνδεσμος διασφάλισης ποιότητας μοσχαρίσιου κρέατος (SKV). Στους ζωοπαραγωγούς παρέχεται επίσης καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες του Ομίλου VanDrie.

Οι φάρμες εκτροφής των μόσχων λειτουργούν υπό αυστηρούς κανονισμούς ώστε να διασφαλίζεται η καλή διαβίωση των ζώων, όπως είναι η ελευθερία της κίνησης, το ποσό του παρεχόμενου φωτός, ο εξαερισμός, η παροχή φρέσκου αέρα και η δυνατότητα να πιουν.

Επιπλέον, τα μοσχαρίσια κρέατα παραγωγής Ekro είναι απλά γευστικότατα, άπαχα και μαλακά.

Παροχή τροφής

Το βασικό συστατικό της ζωοτροφής είναι το γάλα μόσχου, στο οποίο οφείλεται και η εξαιρετική δομή του κρέατος. Το γάλα μόσχου αποτελείται από αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και η σκόνη ορού γάλακτος, και από φυσικά συμπληρώματα διατροφής για την υγιή ανάπτυξη των μόσχων. Οι μόσχοι λαμβάνουν συμπληρωματικά στην διατροφή τους επιπλέον ινώδη, όπως χορτονομή αραβοσίτου, που βοηθούν στην καλύτερη ανάπτυξη του πεπτικού τους συστήματος. Φυσικά, τα μοσχάρια παραγωγής Ekro μεγαλώνουν χωρίς αυξητικούς παράγοντες και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες.

Αυτό ελέγχεται σε όλα τα στάδια της εκτροφής και διατροφής από τον ανεξάρτητο οργανισμό διασφάλισης ποιότητας μοσχαρίσιου κρέατος (SKV). Ο οργανισμός SKV επιβάλει σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση παραβιάσεων. Ο SKV ελέγχει επίσης τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς του συστήματος Αναγνώρισης και Καταγραφής και των IKB κανονισμών.

Το μοσχαρίσιο κρέας παραγωγής Ekro είναι εύκολο στο μαγείρεμα και μπορεί να συνδυαστεί με μια πληθώρα άλλων προϊόντων.

Friander

Ο δεύτερος τύπος μοσχαρίσιου κρέατος ονομάζεται Friander, το χαρακτηριστικό ροζέ μοσχαρίσιο κρέας της VanDrie. Ότι και να πούμε για αυτό το κρέας δεν θα είναι υπερβολή. Το Friander είναι υπεράνω κάθε σύγκρισης με οποιοδήποτε άλλο κρέας λόγω του φυσικού του αρώματος.
Το Friander παράγεται από ειδικά επιλεγμένα μοσχάρια Holstein-Frisian. Οι ειδικές τροφές, φάρμες και φροντίδα που παρέχεται στα συγκεκριμένα ζώα προσδίδουν στο κρέας μια εξαιρετική δομή και το κάνουν πολύ απαλό. Πρόκειται για ένα καθαρά φυσικό προϊόν πολύ υψηλών προδιαγραφών με την εγγύηση του Ομίλου VanDrie που εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια επιλογής.

Το Friander:

  • είναι ασφαλές και αξιόπιστο
  • εκτρέφεται σε φάρμες που πληρούν αυστηρές προδιαγραφές
  • είναι ανιχνεύσιμο σε κάθε στάδιο
  • παρέχει μια μοναδική εγγύηση ποιότητας
  • υποβάλλεται σε συνεχείς ελέγχους
  • μεταφέρεται με υπευθυνότητα

Όρια

Φυσικά, ο Όμιλος VanDrie μπορεί να σας παρέχει το κρέας Friander όποτε το χρειάζεστε. Άλλωστε, οι επαγγελματίες καθώς και οι αξιόπιστες εταιρείες μεταφοράς με τις οποίες συνεργαζόμαστε μπορούν να διασφαλίσουν την παράδοση σε χρόνους που εσείς επιλέγετε. Οι παραδόσεις του Friander γίνονται μετά από συγκεκριμένες παραγγελίες των πελατών μας. Επίσης, ο Όμιλος VanDrie εφαρμόζει ευέλικτους όρους παράδοσης και διαφορετικά είδη συσκευασίας και κοπής των οργάνων του κρέατος.

Επειδή το Friander…

  • έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα
  • είναι χαμηλό σε θερμίδες
  • έχει φίνα δομή
  • συνδυάζεται εύκολα
  • δουλεύεται εύκολα στην παρασκευή φαγητού
  • είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παρασκευή άλλων προϊόντων με βάση το κρέας

Διασφάλιση Ποιότητας

Το σύστημα διασφάλισης ποιότητας του Ομίλου VanDrie ονομάζεται Safety Guard και βασίζεται στο HACCP. Η εταιρεία επιτυγχάνει τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα υγιεινής. Με το Safety Guard, η Ekro έχει εφαρμόσει πρότυπα που ξεπερνούν ακόμα και τα διεθνή. Επιπλέον των προτύπων HACCP, το Safety Guard συμμορφώνεται με τα πρότυπα του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BRC British Retail Consortium) και του IFS. Η Ekro έχει ορίσει τον ανεξάρτητο ελεγκτικό οργανισμό Lloyd’s Register αρμόδιο για την επιθεώρηση της αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου συστήματος δύο φορές τον χρόνο.

SKV

Όλα τα προϊόντα του Ομίλου VanDrie φέρουν την σφραγίδα ποιότητας του οργανισμού διασφάλισης ποιότητας μοσχαρίσιου κρέατος (SKV). Το μοσχαρίσιο κρέας που ελέγχεται από τον οργανισμό SKV είναι εγγυημένα απαλλαγμένο από αυξητικούς παράγοντες, ορμόνες και β- αγωνιστές. Οπότε είναι εγγυημένα ασφαλές.

Τι σημαίνει ο έλεγχος SKV;

  • 100% των Ολλανδικών επιχειρήσεων ελέγχονται από τον SKV
  • Αυστηροί, εντατικοί έλεγχοι σε όλην την αλυσίδα παραγωγής
  • Διοικητικοί έλεγχοι, δειγματοληψίες και οπτικοί έλεγχοι
  • Όλοι οι ελεγκτές του SKV είναι πιστοποιημένοι
  • Τα δείγματα που λαμβάνει ο SKV στέλνονται για έλεγχο από το ανεξάρτητο εργαστήριο TNO
  • Οι μέθοδοι ελέγχου και ανάλυσης δοκιμάζονται συνεχώς από μια ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή
  • Επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων
  • Το μοναδικό ελεγκτικό σύστημα στο είδος του στην Ευρώπη
  • Ο έλεγχος SKV έχει πιστοποίηση STERIN (EN-45004) και βρίσκεται υπό την επίβλεψη της Ολλανδικής κυβέρνησης

ΙKB – Ολοκληρωμένη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Υπάρχουν δύο ΙΚΒ συστήματα για τα μοσχαρίσια κρέατα: ένα για τα άσπρα και ένα για τα ροζέ. Το περιεχόμενο αυτών των συστημάτων είναι το ίδιο μεταξύ τους, και οι στόχοι περιλαμβάνουν την εξάλειψη χρήσης αυξητικών παραγόντων, τον έλεγχο χρήσης των φαρμάκων και την επίτευξη καλύτερης ποιότητας του τελικού προϊόντος. Γενικά, το σύστημα εμπεριέχει τα ακόλουθα:

Για τους εκτροφείς μόσχων:

  • Συμμετοχή στο σύστημα ΙΚΒ μέσω του PVV
  • Τα νεογέννητα μοσχάρια αναφέρονται στο σύστημα I&R μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία γέννησής τους
  • Σε κάθε μοσχάρι τοποθετείται μια σφραγίδα στο αυτί με έναν μοναδικό αριθμό Εγγραφής και Αναγνώρισης
  • Μέσα σε 5 εβδομάδες από την σύνθεση του κοπαδιού, τα μοσχάρια αναφέρονται στον οργανισμό διασφάλισης ποιότητας μοσχαρίσιου κρέατος (SKV)
  • Στα εισαγόμενα μοσχάρια τοποθετείται τουλάχιστον μια επίσημη Ολλανδική σφραγίδα στο αυτί
  • Ο εκτροφέας μόσχων δίνει την άδεια στον SKV να κάνει έναν προκαταρκτικό έλεγχο
  • Ο SKV έχει το δικαίωμα να ελέγξει χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση τις λειτουργίες του εκτροφέα
  • Ο SKV παίρνει δείγματα από το 30% του κοπαδιού για έλεγχο των ούρων και της τροφής. Επίσης, ελέγχονται και οι διοικητικές και φαρμακευτικές λειτουργίες
  • Γίνεται ανάλυση των δειγμάτων από τον ΤΝΟ
  • Γίνεται οπτικός έλεγχος του 100% των μόσχων
  • Ο εκτροφέας μόσχων διατηρεί αρχεία ΙΚΒ, συμπεριλαμβανομένων:
    • ενός αντιγράφου της σύμβασης με τον ΙΚΒ
    • πληροφορίες για την σύσταση των μοσχαριών
    • συγκεκριμένα ιατρικά αρχεία
    • κτηνιατρική υπεύθυνη δήλωση ότι τηρείται ο κώδικας GVP
    • υπεύθυνη δήλωση ότι ο προμηθευτής της τροφής τηρεί των κώδικα GMP
    • κατηγοριοποίηση και άλλες ατομικές ΙΚΒ πληροφορίες για τα μοσχάρια
  • Ο ζωοπαραγωγός υποβάλει αναφορά στον SKV σχετικά με την έγκαιρη παράδοση των μόσχων
  • Ο SKV ελέγχει τα μοσχάρια πριν την παράδοση
  • Αν παραβιάζονται οι κανόνες ΙΚΒ, ο SKV δεν θα εκδίδει το πιστοποιητικό ποιότητας IKB
  • Το πιστοποιητικό ΙΚΒ συνοδεύει το κοπάδι των μόσχων στο σφαγείο
  • Η παράδοση ολοκληρώνεται μόνο αν έχουν τηρηθεί οι προκαθορισμένες χρονικές περίοδοι αναμονής μετά την εξουσιοδοτημένη χρήση των φαρμάκων

Για τους παραγωγούς ζωοτροφών:

  • Οι παραγωγοί ζωοτροφών ελέγχονται επίσης από τον SKV
  • Ο SKV παίρνει δείγματα από τα συστατικά των ζωοτροφών και το τελικό προϊόν
  • Γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι όπου διατηρούνται αρχεία από τους παραγωγούς ζωοτροφών και τους εκτροφείς μόσχων
  • Οι έλεγχοι που κάνει ο SKV είναι μέσα στα πλαίσια του GMP

Για την μεταφορά:

  • Η μεταφορά συμμορφώνεται με τους κανόνες του Διατάγματος για την Μεταφορά Ζώων του Νόμου περί Πρόνοιας και Καλής Διαβίωσης των Ζώων και τον Κανονισμό για τα Μηχανοκίνητα και Ρυμουλκούμενα Οχήματα του Νόμου περί Κτηνοτροφίας
  • Οι έλεγχοι και οι δοκιμές των ΙΚΒ κανονισμών σχετικά με τις μεταφορές υλοποιούνται από τους οργανισμούς PVE, AID, RVV και GD
  • Δεν χορηγούνται ηρεμιστικά στα ζώα

Για τα σφαγεία:

  • Με την παράδοση, ο SKV ελέγχει την ακρίβεια των πιστοποιητικών που συνοδεύουν τα μοσχάρια
  • Τα σφαγεία των μόσχων λειτουργούν βάσει του ΙΚΒ συστήματος
  • Το GMP είναι μέλος του συστήματος ΙΚΒ
  • Οι έλεγχοι γίνονται από το PVV
  • O SKV παίρνει τυχαία δείγματα από τα ούρα, το αίμα, τα μαλλιά, τα περιττώματα, μέρη του κρέατος και τα σφάγια
  • Το CBS ελέγχει και καταγράφει τα ευρύματα του ΙΚΒ των σφάγιων ώστε να γίνει η κατηγοριοποίηση
  • Τα αποτελέσματα της κατηγοριοποίησης και του ελέγχου αποστέλλονται στον προμηθευτή
  • Τα εγκεκριμένα συστήματα διαχείρισης ποιότητας καταγράφονται σε ένα εγχειρίδιο

Τα αρχεία ΙΚΒ περιέχουν:

  • ένα αντίγραφο της ΙΚΒ συμφωνίας
  • αναφορές των SGS ελέγχων
  • πιστοποιητικά IKB για των μόσχων που παραδόθηκαν
  • αποδεικτικά παράδοσης
  • αποτελέσματα των εσωτερικών ελέγχων
  • αποτελέσματα των ελέγχων RVV

Κύκλωμα διεκπεραίωσης

  • Οι παραγωγοί μόσχων του Ομίλου VanDrie δουλεύουν μέσω δικτύων διάθεσης
  • Κάθε παρτίδα μοσχαρίσιου κρέατος παράγεται με τρόπο κατάλληλο για το ΙΚΒ
  • Όλοι οι μόσχοι που επεξεργάζεται ο Όμιλος VanDrie έχουν κριθεί αξιόπιστοι από το ΙΚΒ